MAHLZEIT

vederlichte overpeinzingen Mahlzeit is een serie van 50 korte tekstfragmenten die het licht weergeven waarin je mijn werk kunt bekijken. Zie het als de zaklamp die bijschijnt op het werk, waardoor de context kleur krijgt.

9/50 Serendipiteit

De hand leidt, de gedachten volgen zwijgzaam.
Je brengt jezelf stap voor stap verder in de figuratie, waarin de laatste zet de opmaat is voor een onbekende volgende.

︎ 18 okt 2021
8/50 Wanneer het gedaan is

De beslissing om niet meer door te schilderen aan een werk is arbitrair. Het moment zit ergens na ‘recht gedaan hebben aan je motief om aan een werk te beginnen’ en voor ‘de kijker mag de rest doen’.

︎ 11 okt 2021


7/50 Veertig.

Interessante luisterprogramma’s op de radio.
Onkruid tussen stoeptegels.
Te kleine letters in stripboeken.  

- Drie dingen die me tien jaar geleden nog niet opvielen.

︎ 4 okt 2021
6/50 Slow cooking.

De studio staat vol met doeken die me vragend aankijken wanneer ze klaar zijn. Ik ontwijk hun blik en draai er een aantal om. Helaas weet ik het ook niet en brengt het aanzicht van hun achterkant meer rust. Er zijn er een paar bij die hun hoop op een snelle afronding al lang voorbij zijn, mede door een paar vluggertjes die de studio al hebben verlaten.

︎ 27 sept 2021
5/50 Lukt toch niet.

Vasthouden aan nostalgische gevoelens. Het heeft iets kansloos. Of terug gaan naar dezelfde plaats en dan hopen dat iets weer net zo goed is. Vergeet het maar. Vooruit is de enige weg.

︎ 20 sep 2021
4/50 Jeugd.

Het beste aan jong zijn, is de traagheid van alles. Je hebt de tijd om te niksen of juist om alles te doen. De tijd die te komen staat, is voor je gevoel eindeloos. Zodra het tijdsbesef indaalt, is het gedaan.

︎ 13 sep 2021
3/50 Schokland.

Gisteren reed ik langs Schokland. Ik stond er nooit bij stil dat je een eiland eenvoudig van haar identiteit kunt verlossen, door het water om haar heen te vervangen door zand. Over fluïde gesproken.

︎ 6 sep 2021
2/50 Campagne.

Om de zoveel tijd was het bietencampagne op de fietstocht richting mijn middelbare school in Oudenbosch. Dan werden er door de lokale boeren bordjes ‘bietencampagne’ langs de weg opgehangen.
Het klonk activistischer dan het was.

︎ 30 aug 2021
1/50 Vals plat.

Je hebt het idee dat je op een horizontale vlakte bent, maar de weg gaat toch licht omhoog. Je doet dan eigenlijk meer moeite voor iets dat in je hoofd makkelijker zou moeten zijn. Als je terug gaat kost het je minder moeite, maar daar neem je dan weer geen notie van.


︎ 23 aug 2021
info@patrickvanvliet.com 

patrick van vliet dot com

all rights reserved © 2021